Hoppa till sidans innehåll

Regler


Göteborgsligan 

Göteborgsligan består av en A och en B-liga. Speltider; Måndagar 18-20 & 20-22, Tisdagar 20-22 och eventuellt torsdagar 20-22. Ligan spelas i två upplagor varje år. En höstsäsong och en vårsäsong. 

 

I Göteborgsligan gäller att reserver från annat lag från samma eller högre serie i Göteborgsligan enbart får spela på position 1 och 2 i laget. Ett lag som tar in reserv utifrån tävlingen och som ej spelat i det nationella seriesystemet (division 1 eller elitserien) de senaste två föregående säsongerna kan placera reserven på valfri position. Om inplockad spelare har spelat i division 1/elitserien de senaste två säsongerna skall denne spela på position 1 eller 2. 

 

Undantag för ovan är vid roterande laguppställning mellan omgångarna vilket alltid är tillåtet i Göteborgsligan om det sker konsekvent under den aktuella matchen. 

 Ett lag får spela på tre.

Särskiljning; 1) poäng 2) flest vinster 3) Inbördes möte 4) Vid tillfället bäst rankat lag i GCGP

 

6 omgångar utan skiljeomgång gäller i alla moment inom tävlingen förutom i slutspelet. Lottning om sistastensfavör i gruppspel. Bäst rankat lag inleder med sistasten i slutspel.

 

Nedanstående format kan modifieras om TK anser att det behövs p.g.a. ej optimalt antal lag.

 

4.4.1 A-Division

Till A-ligan på hösten kvalificerar sig de två bäst placerade lagen från senast avslutad Göteborgsligas B-division. Utöver dessa garanteras de elva främsta från senast avslutad A-Division (Alla i A-slutspel+ topp-3 i B-slutspel). Resterande tre platser fylls ut av de 2-3 bäst placerade lagen i föregående säsongs Göteborg Curling Grand Prix (GCGP) och eventuellt Wild Card, utsett av styrelsen efter rekommendation av TK. 

 

Om GCGP-ranking från föregående säsong saknas gäller att Göteborgsligans 14-16 bästa lag från senast avslutad Göteborgsligasäsong kvalificerar sig. Utöver dessa 0-2 Wild Cards utsedda av TK. 

 Om antalet anmälda lag understiger 24 kan TK välja att minimera A-divisionen till 14 lag. De platser som försvinner är ev. wild card/GCGP och placering 11 i föregående A-division.

Vårens upplaga baserar sig på ställningen i pågående GCGP direkt efter avslutad höstsäsong av tävlingen. I övrigt samma principer. 

 

Lagen lottas, utifrån seedning in i två grupper (A1 & A2) med åtta lag i respektive grupp. Alla lag möter varandra i 6-omgångarsmatcher där oavgjort är tillåtet. 3 poäng för vinst. 1 poäng för oavgjort. Skiljeomgång(ar) spelas i slutspelen.

 

Särskiljning i seriespel vid lika poäng i tabellen:
1. Inbördes möte(n) 2. Ranking i GCGP

 

4.4.2 B-Division

De anmälda lag som ej kvalificerat sig till A-ligan spelar i B-ligan vars format beror på antalet lag och utformas av TK. 

 

4.4.3 A-Slutspel

De fyra främsta lagen i A1 och A2 kvalificerar sig till A-slutspel. A-slutspelet bestå av Kvartsfinal, Semifinal, Final. Och placeringsmatcher för placeringar 3, 5 och 7.

Seedningsprincip i kvartsfinal; vinnare A1- 4a i A2 osv. 

 

4.4.4 B-Slutspel

Pl. 5-8 i A1/A2 spelar här ett likadant slutspel som A-slutspelet.

 

4.4.5 C-Slutspel

Slutspel baserat på antalet lag i B-divisionen

Slutspelsformaten kan ändras av TK ifall antalet lag totalt understiger 23 och A-divisionen enbart består av 14 lag.

Uppdaterad: 27 SEP 2017 08:33
Skribent: Herman Sahlin

Postadress:
Göteborgs CK - Curling
Valdemar Noréns gata 17
41755 Göteborg

Besöksadress:
Valdemar Noréns gata 17
41755 Göteborg

Kontakt:
Tel: +46 707 44 45 35
E-post: This is a mailto link

Se all info